Friday, December 3, 2010

Terung Goreng Belacan




Tittle : Terung Goreng Belacan

Aim : To investigate the relationship between terung and belacan

Hypothesis : Semakin banyak belacan,semakin sedap rasanya.

Inferens : Sebab terung ni dah lama kat dlm peti.tak berusik.

Material and apparatus : bawang besar,garlic,1 biji terung(terung kat sini kan besar gile),cili kering, cili padi,cili hijau,cili sebuk,kicap, belacan,air asam jawa,garam,gula.

Procedure : 
1-Panaskan minyak sikit.goreng terung yg dah dipotong.tp jangn sampai layu sangat.
2-Blend 1 biji bwg besar,3 ulas garlic,belacan,cili kering yg dh direndam dlm air panas,cili padi.(optional)
3-Tumis bahan2 dlm blender tu,sampai naik minyak.Letak cili serbuk sikit.(kalau nak pedas lagi)
4-Masukkan kicap sikit.(sikit je) and air asam jawa.
5-Flavour it with gula and garam.
6-Masukkan terung tadi.Tabur cili hijau yang dah dipotong.
7-Agak-agak dh masak,rasa dulu.tutup api.siap!

Technique : Main campak-campak je pun boleh.but,make sure dgn penuh kasih syg.^_^

Observation and result : 
Sedap.pedas.menyelerakan.

Safety precaution : Jangan  lupa baca bismillah,selawat syifa',dan selawat pelindung semasa melakukan eksperimen ini.Ingat,keberkatan dan kesucian itu penting.

Conclusion :Belacan menyedapkan makanan.Hypothesis is accepted.

(10 marks)


ada sape2 nak mark lab report ni?



5 comments:

hameeda said...

nah amek ni 5 bintang (*****).. hehe

Zafer Muslim said...

walaupun main campak2, tapi penuh dengan kasih sayang. tu yang menjadikan masakan kita... sedap. :)

aku suka jugak mende ni, tapi part belacan tu yg aku allergic skit.haha..

* dah ubah menu ke selera kampung ke? haha

`Izzati Idris said...

zafer ; lidah tetap lidah kampung weh.mana boleh tukar.haha

azwan wahab said...

belacan is directly proportional to rasa makanan

thus, B=rm

where B=belacan
rm=rasa makanan

*this law can only be used when a person has no resdung

`Izzati Idris said...

azwan ; good job.full mark.haha