Tittle : Terung Goreng Belacan
Aim : To investigate the relationship between terung and belacan
Hypothesis : Semakin banyak belacan,semakin sedap rasanya.
Inferens : Sebab terung ni dah lama kat dlm peti.tak berusik.
Material and apparatus : bawang besar,garlic,1 biji terung(terung kat sini kan besar gile),cili kering, cili padi,cili hijau,cili sebuk,kicap, belacan,air asam jawa,garam,gula.
Procedure :
1-Panaskan minyak sikit.goreng terung yg dah dipotong.tp jangn sampai layu sangat.
2-Blend 1 biji bwg besar,3 ulas garlic,belacan,cili kering yg dh direndam dlm air panas,cili padi.(optional)
3-Tumis bahan2 dlm blender tu,sampai naik minyak.Letak cili serbuk sikit.(kalau nak pedas lagi)
4-Masukkan kicap sikit.(sikit je) and air asam jawa.
5-Flavour it with gula and garam.
6-Masukkan terung tadi.Tabur cili hijau yang dah dipotong.
7-Agak-agak dh masak,rasa dulu.tutup api.siap!
Technique : Main campak-campak je pun boleh.but,make sure dgn penuh kasih syg.^_^
Observation and result :
Sedap.pedas.menyelerakan.
Safety precaution : Jangan lupa baca bismillah,selawat syifa',dan selawat pelindung semasa melakukan eksperimen ini.Ingat,keberkatan dan kesucian itu penting.
Conclusion :Belacan menyedapkan makanan.Hypothesis is accepted.
(10 marks)
ada sape2 nak mark lab report ni?
5 comments:
nah amek ni 5 bintang (*****).. hehe
walaupun main campak2, tapi penuh dengan kasih sayang. tu yang menjadikan masakan kita... sedap. :)
aku suka jugak mende ni, tapi part belacan tu yg aku allergic skit.haha..
* dah ubah menu ke selera kampung ke? haha
zafer ; lidah tetap lidah kampung weh.mana boleh tukar.haha
belacan is directly proportional to rasa makanan
thus, B=rm
where B=belacan
rm=rasa makanan
*this law can only be used when a person has no resdung
azwan ; good job.full mark.haha
Post a Comment