Saturday, October 1, 2011

theKembaraclub



"It is he who has made the earth submissive to you. walk about in its land and eat of his provision. to him is the resurrection. " - 67:15

Tuesday, June 21, 2011

Wordless Wednesday


Monday, May 23, 2011

Ketika Tarbiyyah Bertasbih

Sunday, May 15, 2011

Best kan ada Allah?

Assalamualaikum.
Sekarang ni style update blog sebulan sekali.bajet sibuk.haha.Padahal kalau selalu update pun bukan ada orang nak baca.Tapi biarlah,nak update jugak. =p


Oh,semalam tasjil subjek untuk summer sem.Biasalah,setiap kali tasjil rasa macam pergi berperang.Comel je tengok semua orang kalut-kalut,cuak-cuak.Time tengah tasjil tu bertimbun-timbun noti dari DENT'10.


"aku tak dapat ikhtiari lagi"
"biochem lab dah bukak,cepat daftar"
"syukbah 4 ada kosong lagi"
"jadual bertindih,tak dapat tasjil lab"
"ada orang nak tukar ikhtiari tak?'"


Keluar je post baru dekat wall,semua orang respond,semua orang tolong,semua orang fikir solution.Walaupun masing-masing punya pun berterabur lagi.Senyum sorang-sorang depan laptop.Indahnya ukhuwwah. (:


Jadual saya?
Hmm..seperti disangka,lari jauh dari plan asal.
Food Preservation hanya tinggal sisa.Farm Animal hanya tinggal t**i biri-biri.Biochem lab pun bertindih.


Takpe,takpe.Ada hikmahnya semua ni kan?Walaupun kadang-kadang tak macam yang kita nak pun,tak macam yang kita minta pun.Sebab perancangan Allah tu lagi besar dari perancangan kita.DIA sentiasa susun yang terbaik untuk kita,tulis ketentuan yang cantik untuk kita.Best kan ada Allah?


Ok,tak nak merepek lama-lama kat sini sebenarnya.Banyak lagi buku-buku yang menunggu untuk dibaca.5 subjek lagi tak exam.Doakan saya kuat.Sebab sekarang ni dah jadi semakin tak stabil.Musim-musim exam macam ni,selalulah habit-habit pelik keluar.Musim-musim kritikal orang kata.


Kalau dekat jami3h tu,time-time nak dekat exam ni doktor selalu cakap ; 
'Siapa yang datang muhadharah esok,saya akan bagi markah bonus'
Sebab biasanya time exam ni,tak ramai orang yang datang.So,doktor sangat menghargai students yang datang.Biasanya doktor akan tambah 1,2 markah.Tak logik pulak dia nak tambah 50 markah terus,kan?


Sebab,doktor punya markah bonus,limited.Tapi rahmat Allah,unlimited.


Jadi,waktu-waktu kritikal macam ni lah,kita kena grab opportunity ni betul-betul.Waktu yang sangat sesuai untuk dekatkan diri dengan Dia.Tingkatkan usaha kita,doa kita.Jangan risau,takkan rugi punya.Sebab Allah takkan sia-siakan doa dan usaha yang ikhlas sebab Dia.


See,best kan ada Allah? 


*senyum*

Sunday, April 24, 2011

It hurt




When someone gives you something,never say;
'You shouldn't have.'
Remember that cruel words deeply hurt.


*candid picture,captured at Alexandria,Egypt during 2011 winter break-taken randomly from the trip album.(half an hour in the photo editor,for sure!)

Tuesday, April 12, 2011

ummi




semalam,
baru jumpa lagu ni.ada kawan bagi dengar,masa nak stuy oc.sekali dengar,terus jatuh cinta.lepas tu terus dengar dan dengar,lagi dan lagi.ulang dan ulang.biarpun setiap kali itu,jiwa jadi sebak,air mata jatuh.

semalam juga,
call abah.niatnya nak revive semangat.nak motivational talks dari abah.exam dah dekat tapi tak ada perasaan pun nak ambik exam.teruk kan?

tapi,nada suara abah lain,tak ceria macam biasa.lepas tu abah cakap,'kaklong,ummi sakit'.
and abah pass telefon dekat ummi.tapi suara ummi tenang je.ummi cakap baru balik dari hospital,baru lepas kena diagnose dengan penyakit ini dan juga ini.sungguh-sungguh ummi cakap ummi ok je.ummi cakap tak teruk.ummi cakap jangan risau.

tahu je,ummi nak sedapkan hati anak dia.ummi tak nak bagi anak dia tension.ummi nak suruh anak dia fokus belajar.

bila tanya doktor nak buat treatment apa,ummi cakap,'kena buat operation,tapi tak apa lah.tunggu kaklong balik dulu la'.serius,terus rasa macam nak terbang balik malaysia time tu jugak. TT_TT

patutlah,mula-mula dulu,bila cakap tak nak balik cuti sem ni sebab nak pergi jalan,ummi tak bagi.
patutlah,bila cakap exam habis 30 hb tapi tiket balik 5 hb,abah suruh cepatkan tarikh tiket.

50 hari lagi.50 hari lagi.nak masa cepat-cepat berlalu.nak exam habis cepat-cepat.nak balik malaysia cepat-cepat.saya kena terus kuat,dan jadi makin kuat.saya kena tetap fokus.saya kena dekatkan diri dengan Pemilik hati saya.

kawan-kawan,mohon doa untuk ummi saya. (=

Tuesday, April 5, 2011

kawan,semoga kuat.

semalam,dapat mesej facebook dari seorang sahabat.


ya,sahabat rapat.yang jauh beribu batu.yang dah lama tak bertanya khabar dekat YM.yang dah lama tak borak-borak berkongsi masalah dekat YM.sehinggakan dia terpaksa drop message inbox fb,untuk mencuit sedikit perhatian saya.


mungkin,hidup kebelakangan ni agak tak teratur.banyak kerja yang perlu dibuat.tapi tak cukup masa tu adalah alasan yang paling tak logik.sebabnya,ketidak-pandaian mengurus waktu dan masa yang DIA bagi tu sebenarnya masalah besar.


maaf kawan,andai kekurangan diri tak dapat menunaikan hak saya sebagai seorang sahabat kamu sebaiknya.


sungguh.terkedu bila dapat mesej dari kamu.termenung sekejap bila kamu minta respon dari saya.


ya Allah,dah besar kita rupanya...


rasa macam baru lagi kita lepak dalam dorm makan maggi sama-sama hari tu. baru je lagi kita iron baju sekolah sambil sembang-sembang.baru je lagi kita buat homework sama-sama.baru je lagi awak..


tiba-tiba,dapat cerita dari kamu yang mak kamu sudah bertanya tentang jodoh.sudah berbicara soal rumah tangga.


sungguh.saya terkejut.tak sangka seawal ini.


kamu,sorry for not being there.sorry for not able to be your crying shoulder.sorry for not being a good listener.


maaf jugak,sebab saya tak cukup matang,tak cukup ilmu nak bagi pendapat tentang ni.tapi saya harap kamu kuat untuk buat keputusan yang terbaik untuk diri kamu.untuk masa depan kamu.


solatlah.berdoalah.mengadu dengan DIA.sebab DIA yang ciptakan kita,DIA pemilik hati kita.Jodoh itu juga urusan DIA.sudah dicatat di alam rahim,sudah termaktub di Luh Mahfuz.fikirlah sebetulnya,sebab ia bukan untuk kesenangan dunia,malah membawa ke akhirat sana,yang pasti.


Wanita yang baik untuk lelaki yang baik,begitu juga sebaliknya.Mungkin,Allah bukan sahaja ingin menguji cinta kita kepadanya,tapi juga cinta kita kepadaNYA.


tak mampu nak mengulas panjang.tak layak untuk berbicara soal ini.soal hati,soal perasaan,soal komitmen yang tinggi.


semoga kamu dapat menjadi setabah Hajar,sekental Fatimah,sekuat Aisyah.


Allah sentiasa tulis yang terbaik untuk diri kita,walaupun mungkin tak semua seperti apa yang kita hendak.


moga kamu dapat buat keputusan yang terbaik,yang mendapat redha dan restu emak ayah,juga redha DIA.


saya sayang kamu sampai syurga.

Wednesday, March 30, 2011

buku catatan itu


"Pada hari itu kamu semua dihadapkan (untuk dihisab), tidak ada suatu pun yang tersembunyi (kepada Allah) dari perkara-perkara kamu yang tersembunyi. Maka siapa yang diberikan menerima kitab amalannya dengan tangan kanannya, maka ia akan berkata (dengan suka citanya kepaada siapa yang ada disisinya) : Nah! Bacalah akan kitab amalanku ini sesungguhnya aku telah mengetahui dengan yakin bahawa aku akan menghadapi hitungan amalan ku (pada hari yang ditentukan). Maka (dengan itu) beradalah dia dalam kehidupan yang senang lenang lagi memuaskan, di dalam syurga yang tinggi (darjatnya), buah-buahnya dekat untuk dipetik. (Meraka dipersilakan menikmatinya dengan dikatakan) : Makan dan minumlah kamu akan makanan dan minuman sebagai nikmat yang lazat dan baik kesudahannya, dengan sebab (amalan-amalan soleh) yang telah kamu kerjakan pada masa yang lalu (di dunia). Adapun orang yang diberikan menerima kitab amalannya dengan tangan kirinya, maka akan berkata ia (dengan sesalnya) : Alangkah baiknya kalau aku tidak diberikan kitab amalanku dan aku tidak dapat mengetahui akan hitung amalanku. Alangkah baiknya kalau kematian ku di dunia dahulu, menjadi kematian pemutus (yang menamatkan kesudahanku, tidak dibangkitkan lagi) harta kekayaanku tidak dapat menolongku sedikit pun."


buku catatan tu!!
banyak lagi comot-comot,buruk-buruk,koyak-koyak.selekeh betul!
hari tu dah kata nak hias cantik-cantik,bersih-bersih.
tapi tak selalu masa rajin tu datang.banyak je alasan yang bagi.sibuk lah,penat lah.
ahh,nama pun manusia!

teringat...

adik : 'kakak,nak download cerita korea tu boleh tak?semua kawan-kawan adik dah tengok.dieorang cakap best.'
kakak : 'hari tu  kan dah cakap tak nak tengok movie dah.nak stop dah.'
adik : 'ala,kali ni je akak.sekali je.betul.janji.'
kakak : 'ikut adik la.tapi kalau nanti kat akhirat Allah tanya,adik nak jawab ke masa yang Allah bagi tu adik guna  utk tengok movie?'


tu la.DIA nak terima ke alasan kita tu nanti?
DIA nak terima ke buku yang selebet tu?
takut-takut,kalau dia bagi balik buku tu untuk kita terima dengan tangan kiri.na'uzubillah.

'ya Allah,jadikanlah aku daripada kalangan yang sedikit'

*muhasabah*


tekateki : ayat kat atas ni dalam surah apa?yang masyi-masyi tu,boleh la jawab. =)


Thursday, March 24, 2011

meraih cintaMu kembali






Sunday, March 20, 2011

You have make a difference




You have make a difference,

You have shaped our minds,

You have always been there,
In everything you do,
We hope you're proud of us,
As we're proud of you.

For he,
who taught us much more than his craft;
to help our minds grow strong.
For he,
who guide us through and through,
so that we can make a life.




'semua orang kena senyum dalam kelas saya' - sir yang hebat.





those empty chair really meant something.


there just no one can replace you,sir.

may his soul rest in peace.
allahummaghfirlahu warhamhu wa'afihi wa'fu'anhu.

alfatihah.

Monday, March 14, 2011

Hey,I am single!


Hey, I am single
Don't wanna mingle
Unless it's legal
Or else it's evil
There's only one girl
My wife, my angel

(What Single Muslim Brothers Say)
I am available but not for sale,
Don't you ever expect me in your mail,
There's only one story beneath this veil,
It's modesty, and not an ad to hail,
Woo me not because you will surely fail,
You really really think I am that frail?
You're not a hammer and I'm not a nail,
I don't want a boyfriend, he's such an ail,
I would prefer to be stuck in a jail,
But I'm free of you and your fairytale,
If you want me then be the alpha male,
Don't hide in your shell like a slimy snail,
Be my husband, by Allah we stand still.

Thursday, March 10, 2011

tak mboh jadi dok rok cetong






nok jadi macang ge itik2 ni.
biar kecik tuek pong,
biar anging tu kuak sangak pong,
biar jatuh banyok-banyok kali pong,
ye bangung je smula..
bukang jadi dok rok cetong macang saye.. =(

*sila guna google translator untuk lebih menghayati.


sentap hati kembali berdiri
kepada Dia..

Wednesday, March 2, 2011

february birthday bash-sakan kuning.

bulan februari-bulan paling banyak birthday orang.bulan paling banyak makan kek.
tak percaya?
here goes the list.




timme's - 8 february
masa ni tengah cuti,tak bukak sekolah lagi so sempatlah buat kek batik and puding untuk birthday timme. 




nad's - 9 february
tapi celebrate hujung bulan ,sebab tuan punya kek kat malaysia lagi waktu tu.




ateyn's - 12 february
err...chocolate indulgence versi jordan??



mimi's - 15 february
kek ni sangat sedap.tapi sempat rasa sikit je.
orang arab kebas masa pergi sambutan maulidur rasul kat yarmouk.
sedih. T_T



kinah's - 18 february
lokasi kek ; atas banner prospec
makan kek sambil balut hamper and siapakan banner.


mek jan's - 29 february
sambut tgh malam 28 feb,before 1 mac.lebih kurang 29 la tu.
reaksi mek jan ; "birthday aku tak dok la weh tahun ni!"


ada sape-sape lagi yang tertinggal?


notakaki ; semua diet kami musnah untuk bulan ini.harap maklum.


Sunday, February 27, 2011

Daripada Abu Hurairah r.a. yang maksudnya, bahawasanya  ada seorang lelaki yang pergi menziarahi saudaranya yakni sahabatnya di sebuah kampung yang lain. Lalu Allah menyuruh seorang malaikat untuk memerhatinya di dalam perjalanan. Lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu, “Hendak ke mana engkau?” Lelaki tersebut menjawab, “Aku hendak menemui seorang sahabatku di kampung itu”. Malaikat bertanya lagi, “Adakah bagimu bumi kepadanya yang engkau mengharap balasan daripadanya?” Tidak, aku mencintainya kerana Allah SWT. Maka berkatalah malaikat itu kepadanya, “Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau. Bahawa sesungguhnya Allah SWT telah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai dia kerana Allah”. (Hadith riwayat Muslim).






"Ya Allah,cintai dia.."




Saturday, February 19, 2011

DOMS

"DOMS stands for 'delayed onset muscle soreness' ,which describes a phenomenan of muscle pain,muscle soreness or uscle stiffness that is felt 12-48 hours after exercise,partticularly at the beginning of a new an exercise program,after a change in sports activities, or after a dramatic increase in  the duration or intensity of exercise." - sumber

Currently in this situation.And yes,it is quite annoyed.

Lagi-lagi bila; 

"zati,jalan pun dah macam orang dalam lepas pantang ni.ok ke tak?"

"ijat,sakit lagi ke?nak pergi markaz sihhiy?"

haih.tensi.tensi

-Izzati.Allah tarik sikit je nikmat ni.Dah merungut macam-macam.

=_=' *dush,untuk diri sendiri*


Betullah,manusia tu baru tahu nak bersyukur bila nikmat kena tarik.Allah tarik sikit je pun nikmat sihat yang dia bagi pinjam sekejap ni.Tu pun,macam-macam dah mengeluh.

*dush* lagi sekali..

Bila berat dah tak segan silu menambahkan angka,bila dah hari-hari mengepam makanan dan mengulit mata je kerja,ni lah jadinya.Dah 5 bulan x sentuh bat pingpong,tak buat vigorous exercise,tiba-tiba main non-stop dari pagi sampai maghrib,muscle-muscle semua pengsan terkejut sebab not well-prepared.Ingat nak main biasa-biasa je,buat lepas gian,tiba-tiba dapat masuk final.Double and single pulak tu.Sekali harung je dari saringan sampai final buat dalam masa sehari.Main pulak dengan otai-otai pingpong,legend-legend semua.Mahu tak berasap.Mantap gile semua-semua.*sungguh,segan.*

Tapi,nasib baik rumah merah menang no 3 tadi.Alhamdulillah.Sunguh rasa berbaloi sakit-sakit badan.Walaupun sumbangan taklah sebesar mana.Walaupun tak dapat turun padang tengok orang main untuk 2nd day,juga tak dapat tengok majlis penutup,tahniah,untuk kamu-kamu semua.Untuk yang menang main baling selipar,galah panjang,lompat getah,etc,etc.Kagum!*sebab tak reti lompat getah pun,baling selipar lagilah selalu kalah. =p*

bendera rumah yang sangat cun.setan dah bertukar jadi petani.
*credit to kak nana,the captain. =)


-moga Allah mudahkan urusan,beri kesembuhan.tak tahu macmammana nak berkejar-kejar pergi kelas yang jauh-jauh dan takdek gap setiap hari. =(
-dah tanam azam baru dengan pico.bertekad nak pergi main ping pong every weekend.taknak bagi muscle-muscle ni merajuk lagi. ^_^  *kak farhanah,kiteorg book rumah akak yep*
-bila cakap kat abah sakit sebab main,kena gelak je.haih.dah la tak menang.buat malu jep.balik cuti nanti memang la kena praktis dengan abah betul-betul.tu lah,dulu selalu ngelat bila abah ajak main.kan dah padan muka.*dush lagi*

Wednesday, February 16, 2011

pengganti makhluk putih

Hari tu ; 

Abah : kaklong,dah beli handset baru ke?

Saya : belum.tak retilah nak beli handset sendiri.tak tahu nak beli yang macammana.

Abah : tak pelah.nanti abah try survey handphone kat sini.kalau ok,nanti abah beli.kirim dekat ira.

Saya : ok.


beberapa hari kemudian


Abah ; abah dah beli handset.flight ira balik jordan semula esok.nanti pergi la ambik kat rumah dia.

Saya : abah beli handset ape?

Abah : tengok je la nanti.ummi yang pilih.tak tahu la kaklong berkenan ke tak.

Saya : ok.

kemudian..




ini kiriman dari ummi abah.serius terkejut,terharu,tak-tahu-nak-cakap-apa.
niatnya nak beli yang biasa-biasa sahaja.tak tahu pulak abah beli yang macam ni.
rasa bersalah pun ada.sebab mintak abah belikan.tapi nak buat macammana,anak perempuan abah yang sorang ni tak cukup matang lagi.nak beli handset sendiri pun tak reti. ^^

lepas dapat makhluk coklat ni,terus contact ummi abah.haih.rasa nak nangis pun ada dapat surprise macam ni.

ummi cakap ; 

"ummi abah happy je kalau kaklong suka.jaga betul-betul handset tu,belajar rajin-rajin.ummi abah doa selalu kat sini."

simple.but enough to make me burst out into tears.

ummi,abah.terima kasih banyak-banyak.kaklong janji jaga amanah ni betul-betul.janji tak bagi masuk washing machine lagi.

untuk makhluk putih,saya mintak maaf.makhluk coklat ni dah jadi kawan baru saya.awak jaga diri elok-elok ye dalam laci tu. =)

oh,ya.dapat makan sambal belacan ummi setelah 5 bulan cukup untuk buat hati ni meronta-ronta nak balik rumah.3 bulan setengah lagiiiii....(yup.saya dah buat countdown)

duhai hati,sabarlah. T_T

ok.enough izzati.OC tak baca lagi.juz 3 tak mengulang lagi.page baru tak hafal lagi.
*admit yg sisa-sisa bersenang-lenang time cuti terbawa-bawa lagi sekarang.haih.apa nak jadi.

till then,tata.

Monday, February 14, 2011

Tarbiyah Gunung Sinai

* gambar dicaptured on the way turun dari gunung sinai.


“Demi (buah) tin dan (buah) zaitun,
demi gunung Sinai,
dan demi negeri(Mekah) yang aman ini.
Sungguh, Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya,”
[95:1-4]

"..Tiap kali kita membuka mata, belajarlah bahawa dari mata itu,
ALLAH mahu kita melihat keindahan ciptaannya..
Berbekal akal kurniaan Ilahi, belajarlah bahawa dengan akal itu,
ALLAH mahu kita berfikir tentang kebesarannya.."


Monday, February 7, 2011

harta qarun

Tasik Qarun at Fayyoum,Egypt.
[seluas mata memandang]



Wasiat Rasulullah s.a.w kepada seorang ghulam (budak kecil) ; 

"Kalaulah seluruh manusia dan penguni dunia ini bergabung untuk memberi sesuatu kebaikan kepada kamu,nescaya mereka tidak akan dapat memberikannya kepada kamu."

"Tetapi kenapa masih juga mendapat kebaikan?"

"Kerana itu telah dituliskan oleh Allah untuk kamu."

"Kalaulah seluruh manusia dan penduduk dunia bergabung untuk menjatuhkan dan memusnahkan kamu,nescaya mereka tak akan dapat melakukannya."

"Tapi kenapa masih jatuh juga?"

"Kerana semua itu telah dituliskan oleh Allah untuk kamu".


Maha Besar kuasa DIA kan?Betullah,setiap apa yang berlaku dalam hidup kita,memang yang terbaik untuk kita.Dah disusun,diatur dengan cantik oleh DIA.Tak semestinya kita dapat apa yang kita suka,dan tak semestinya kita akan suka apa yang kita dapat,sebab Allah Maha Mengetahui apa yang kita tak tahu.Sebab tu jugak,kita kena yakin dengan rezeki yang dah ditetapkan untuk kita,kan?

*muhasabah untuk diri sendiri.


notakaki ; untuk kisah Qarun laknatullah,boleh rujuk surah al-Qasas;ayat 76-83.



Thursday, February 3, 2011

Aiskrim,tumbuk dan goreng.

Ini aiskrim tumbuk Bakdash;
made in Syria.


Ini pula aiskrim goreng Batu Buruk;
made in Terengganu.



Conclusion ; makanan Malaysia tetap menjadi pujaan hati. =)


Tuesday, January 25, 2011

Travelog

Update dari bumi Mesir ; ardhul Kinanah,ardhul Anbiya',ardhul Awliya',ardhul Fara'inah.

10 hari sudah.

2 hari lagi,sebelum meninggalkan bumi ini.Entah kenapa,macam sedih.

Sebelum sampai sini,macam-macam dengar cerita.

"Mesir kotorlah.Mesir banyak debulah.Mesir sesaklah.Mesir itu,Mesir ini."

Bila dah menjejakkan kaki,baru tahu hakikat sebenar.

'Indah Rupa Dari Khabar';hanya itu yang terlafaz.

Ternyata,masih banyak mutiara yang perlu dicari,masih banyak ilmu yang perlu dikutip,masih banyak benda yang perlu ditadabbur,masih banyak kisah yang perlu diambil ibrah,masih banyak qudwah yang perlu dicontoh.

2 hari berbaki.Moga sempatlah harapnya.

'Sungai Nil yang membasahkan hati,semangat Salahuddin al-Ayyubi yang membangkitkan ruh,kisah Musa a.s. dan firaun yang mengalirkan ibrah,maqam awliya' dan anbiya' yang menambahkan iman,gunung Sinai yang menguji keikhlasan,pantai Iskandariah yang menghembuskan ketenangan,juga perairan Dahab dan Taba yang mennggamit kedamaian'

Sungguh,akan ku kembali mentadabbur alammu.

3.04 a.m,
beit Kauthar,
Saiyeda Zainab,
Kaherah,Mesir.

*********************************************

-mood tak boleh melelapkan mata selepas perjalanan 6 jam dari Taba ke Cairo.
-gambar dan cerita nanti ye,EnshaAllah.
-mungkin saya tak mampu bawak balik souvenir untuk semua,tapi saya ada ibrah dan ilmu untuk dishare dengan anda-anda sekalian.moga bermanfaat.
-oh,bakal transit di Jordan 2 hari sebelum berangkat mentadabbur bumi Syria kemudiannya.moga Allah mudahkan segala.doakan.

Saturday, January 15, 2011

Mentadabbur alam.





Bermusafir ; mentadabbur alam,menghayati indahnya ciptaan Tuhan.

16-28 January ; Jaulah ke Ardhul Kinanah

Diharap pemusafiran ini menjadi nilai ibadah disisiNya.Moga bukan hanya tinggal penat,tidak hanya tinggal gambar kenangan.Doakan saya selamat pergi,selamat pulang.


Kepada yang akan bermusafir(termasuk diri sendiri) ; 

Jangan lupa adab sebagai muslim di tempat orang.Solat sunat musafir dulu sebelum berangkat.Berjalan-jalan ni sambil-sambil mencari ibrah,jangan dilupa mardhatillah yang utama,ok?

Kepada yang tak ke mana-mana;

Just a nice reminder,

"Nafsu kamu jika tidak disibukkan dengan Allah,maka ia akan menyibukkan kamu dengan perkara-perkara yang batil"


Minta maaf salah silap.Moga selamatlah semuanya.

Thursday, January 13, 2011

Usaha tangga kejayaan tu salah sebenarnya.





1 unread message in your inbox


*******************************

sy dulu mse dpt result utk sem satu amat down untuk bbrp hari. then sy fikir2 balik.
ni yg sy fikirkan.
hehe.

apa yg sy belajar dri muqaddimah fi zilal quran, sebenarnya sesiapa yg hidup di bwh bayangan Al-quran, usaha tiada langsung kaitan dengan kejayaan. usaha tu mmg kerja manusia yg dicipta sebagai hamba kat dunia, and tugasnya tak ada melainkan 51:56.
so, peribahasa usaha tangga kejayaan tu mmg tak betul. usaha tugas manusia, kejayaan urusan Allah.

macam skng, zati byk2 doa yg usaha2 dulu untuk exm hari tu Allah terima disisiNya. Allah tahu yg terbaik.

Dan sekarang, terus belajar, jadikan, sy ulang jadikan, belajar itu sbg ibadah, doa pada Allah mula2 nak belajar tu , Ya Allah, jadikan apa yang aku lakukan ini, study bio ni cthnya, engkau kira sbg kebaikan disisimu, jdikan ia ada manfaat untuk agama mu, dan apa2 lagi lah.

usaha mmg tggjwb n amanah kita, kjayaan urusan Allah.

dan untuk result yg dpt tu, bersyukurlah. mungkin ada lagi yg rendah. ya, untuk bersyukur itu bukan sekadar sujud syukur shja, hati perlu redha, redha.

kita selalu berdoa agar menjadi hamba yg bersyukur, Allah timpakan ujian buat kita. kita lulus atau tidak. dalam quran kan byk..qalilan mina tasykurun, la'allakum tasykurun,

inshaAllah sama2 muhasabah. hehehe ♥



**********************************

awak,terima kasih. <3


"Do not think that this world is ever perfect for anyone.There is no one on the face of earth who gets all that he wants or is free from all kinds of distress" - dr.'aid al-qarni

terima kasih juga untuk komen-komen yang membina dari kamu-kamu semua.

moga Allah redha semuanya.

Monday, January 10, 2011

2:216




Bila dah tension dengan exam,rasa down dengan markah yang dah keluar,rasa rendah diri bila tengok result orang lain,ayat Allah ni jugak yang memberi ketenangan.Paksa diri baca ulang-ulang kali sampai puas,sampai rasa tenang,sampai rasa hati ni terpujuk dengan kalam suci tu.


Betullah,macam ada orang cakap,


"human being is easy to get jealous on something they didn't have but hard to be grateful on what they already have".



Bukan semua benda yang baik tu nikmat dan bukan semua benda yang buruk tu bala.Yang pasti,setiap yang berlaku tu banyak hikmah yang kena cari dan renung semula.Sebab,Allah Maha Mengetahui,apa yang kita tak tahu,kan?


Ok 'izzati,it's time to revive spirit and top-up iman.Nak tunggu sampai bila lagi?


Moral value;


Last minute person memang tak akan berjaya dengan cemerlang.Ya,hasil cukup-cukup makan memang boleh dapat,tapi tak sama sekali berjaya dengan cemerlang.
Sebab study ni tak sama dengan main bola sepak.Walaupun dah minit-minit terakhir,pemain bola sepak tu boleh je jadi hero pasukan bila score gol kemenangan.Tapi kalau kita yang study last-last minit ni,mampu ke nak jadi scorer?




*dush!untuk diri sendiri.

Friday, January 7, 2011

Banjir oh banjir


Walaupun jauh kat tempat orang,sekali sekala kena la update juga dengan perkembangan tanah air,kan?


Klik untuk tumbesaran.*Harian Metro.

hari persekolahan yang tergendala sebab banjir.


muka-muka gembira bermain air,mengharapkan esoknya akan banjir lagi.


budak ni frust tak dapat belajar sebab sekolah banjir,lalu mengambil keputusan untuk balik main game PES kat rumah.

the housing area.penduduk di kawasan ini dah hampir 2 minggu dipindahkan ke pusat pemindahan banjir sebab air yang tak surut-surut.

kasih ibu;menyelamatkan anak kecil dari taska berhampiran.


kepada peminat nasi lemak mak cik kiah,harap dapat bersabar buat sementara waktu.jualan tidak dapat dilangsungkan kerana gerai ditenggelami air.

kereta-kereta  yang dilelong  diselamatkan.

merc ni dengan riangnya meredah air.(tapi dengar cerita lepas tu x boleh nak start enjin,tersadai tepi jalan.)

kata pakcik baju kuning ; " walaupun aku tak dek mercedes mata belalang,at least sampan aku berguna juga musim-musim macam ni'


"adik,balik rumah.mak marah main air banjir,bahaya!",kata si kakak baju merah kepada adik baju oren.


Lokasi kejadian adalah sekitar daerah Kuantan,Pahang.Dilaporkan bahawa banjir ini bukan berpunca dari masalah perparitan mahupun pelongkangan,tetapi disebabkan oleh hujan yang turun berterusan.Walaupun air sudah hampir surut setelah hampir 2 minggu kejadian,dijangka ia akan berlaku lagi selepas ini.Justeru,doa dari semua amat diharapkan,baik yang berada di dalam mahupun luar negara.Semoga perkara yang lebih buruk dapat dielakkan,dengan izinNya. - Sinar Hairan.


*sumber gambar; Facebook Cikgu Awin.(maaf cikgu,gambar dari kamera abah tak dapat diterima lagi.modem internet dekat rumah tenggelam air banjir)
*untuk gambaran yang lebih jelas,boleh 'tonton' buletin utama tv3 edisi 6 januari.
*caption-caption gambar hanyalah rekaan semata-mata,tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun meninggal dunia.harap maklum.