Thursday, January 13, 2011

Usaha tangga kejayaan tu salah sebenarnya.





1 unread message in your inbox


*******************************

sy dulu mse dpt result utk sem satu amat down untuk bbrp hari. then sy fikir2 balik.
ni yg sy fikirkan.
hehe.

apa yg sy belajar dri muqaddimah fi zilal quran, sebenarnya sesiapa yg hidup di bwh bayangan Al-quran, usaha tiada langsung kaitan dengan kejayaan. usaha tu mmg kerja manusia yg dicipta sebagai hamba kat dunia, and tugasnya tak ada melainkan 51:56.
so, peribahasa usaha tangga kejayaan tu mmg tak betul. usaha tugas manusia, kejayaan urusan Allah.

macam skng, zati byk2 doa yg usaha2 dulu untuk exm hari tu Allah terima disisiNya. Allah tahu yg terbaik.

Dan sekarang, terus belajar, jadikan, sy ulang jadikan, belajar itu sbg ibadah, doa pada Allah mula2 nak belajar tu , Ya Allah, jadikan apa yang aku lakukan ini, study bio ni cthnya, engkau kira sbg kebaikan disisimu, jdikan ia ada manfaat untuk agama mu, dan apa2 lagi lah.

usaha mmg tggjwb n amanah kita, kjayaan urusan Allah.

dan untuk result yg dpt tu, bersyukurlah. mungkin ada lagi yg rendah. ya, untuk bersyukur itu bukan sekadar sujud syukur shja, hati perlu redha, redha.

kita selalu berdoa agar menjadi hamba yg bersyukur, Allah timpakan ujian buat kita. kita lulus atau tidak. dalam quran kan byk..qalilan mina tasykurun, la'allakum tasykurun,

inshaAllah sama2 muhasabah. hehehe ♥



**********************************

awak,terima kasih. <3


"Do not think that this world is ever perfect for anyone.There is no one on the face of earth who gets all that he wants or is free from all kinds of distress" - dr.'aid al-qarni

terima kasih juga untuk komen-komen yang membina dari kamu-kamu semua.

moga Allah redha semuanya.

6 comments:

Zafer Muslim said...

emel yang baik, dari teman yang baik. :)

beruntungnya.

azwan wahab said...

bagus2.....smoga kita semua berada dalam golongan yg sedikit ya3ni org yg bersyukur

nazreiy said...

mesej tu mmg kna dgn aku yg tgh down ni. syukran ukhti.

Kun Zalameyh said...

jgn pulak jd cm puak Jabbariah..

`Izzati Idris said...

jabbariah?
apakah?

H.A Muhammad Khidhir Kamil said...

ilmu tu bukan sng utk dpt...

kata2 dr seseorg top scorer yg ana dgr:
"saya x respect org yg score sbb baca last minute...ilmu tu bukan sng utk pegang..."

berusaha!