Monday, January 10, 2011

2:216




Bila dah tension dengan exam,rasa down dengan markah yang dah keluar,rasa rendah diri bila tengok result orang lain,ayat Allah ni jugak yang memberi ketenangan.Paksa diri baca ulang-ulang kali sampai puas,sampai rasa tenang,sampai rasa hati ni terpujuk dengan kalam suci tu.


Betullah,macam ada orang cakap,


"human being is easy to get jealous on something they didn't have but hard to be grateful on what they already have".



Bukan semua benda yang baik tu nikmat dan bukan semua benda yang buruk tu bala.Yang pasti,setiap yang berlaku tu banyak hikmah yang kena cari dan renung semula.Sebab,Allah Maha Mengetahui,apa yang kita tak tahu,kan?


Ok 'izzati,it's time to revive spirit and top-up iman.Nak tunggu sampai bila lagi?


Moral value;


Last minute person memang tak akan berjaya dengan cemerlang.Ya,hasil cukup-cukup makan memang boleh dapat,tapi tak sama sekali berjaya dengan cemerlang.
Sebab study ni tak sama dengan main bola sepak.Walaupun dah minit-minit terakhir,pemain bola sepak tu boleh je jadi hero pasukan bila score gol kemenangan.Tapi kalau kita yang study last-last minit ni,mampu ke nak jadi scorer?




*dush!untuk diri sendiri.

7 comments:

azwan wahab said...

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Lihatlah orang yang lebih bawah daripada kamu, jangan melihat orang yang tinggi daripada kamu, kerana dengan demikian kamu tidak akan lupa segala nikmat Allah kepadamu.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

timme said...

izzat...life seems harder when u look at it with narrower view...go go chaiyok..Allah will always be there,with His grateful slaves..wish that we be among them who always be grateful n try to get the best..

nazreiy said...

kalau ko rase mrkah rendah, ingatlah mrkah ak yg lg rendah ni. btw, ak agree dgn english quote tu.

tp kalau sesaat un x stadi,mlm exam lyan manga, tp msuk deanlist, tu mcm mne pulak ek?

`Izzati Idris said...

naz ; aq jumpa je situasi tu skrg.tu memang kurniaan Allah kat dia kot.tak pe,berlapang dada je la.ada hikmahnya kot nanti.

H.A Muhammad Khidhir Kamil said...

markah rendah yg didpt tu adalah titik tolak utk mendapat president list....

percayalah...ini satu bentuk tarbiah yg istimewa dr Allah pd hambanya...

dan sentiasa igtlah, byklah bersedekah...sesungguhnya terlalu byk ayat Al-Quran yg berkisar tntg sedekah dan ganjaran2nya..

percayalah....janji Allah tu sgt benar..

klau x percaya, cuba try tgk....

cuba start sedekah mulai skrg dan tgk apa nikmat yg Allah akn bg inshaAllah..

moga Allah permudahkan segala urusan..Amiin

`Izzati Idris said...

Amin.
jzkk atas peringatan.

Zafer Muslim said...

la tahzan ya 9odeeqoti... ^^

"gagal" merupakan salah satu ramuan kejayaan.

orang yang gagal adalah bukan orang yang kalah dalam apa sesuatu tetapi ialah orang yang jatuh tidak bangun kembali.