Friday, September 3, 2010

The Kueh Maker [ Part 2]

Salam alayk.oke.ini lg post tentang kuih.
sebab tak tahu nak type ape.tapi nak update jugak.
ini kes jeles tgok org lain yg slalu update blog die.
hehe
2,3 hari lpas jugak.
ade buat lg 1 kuih utk berbuka.
dan kerana kuih ini adalah kuih favouriteku,
maka bersungguh2 lah daku blajar membuatnya.
hehe.

ihsan dari google.



yup.this is my favourite.
name kuih ni,KUIH SAGU.
tp org kampug aq,[terengganu] panggil BRONOK.
tak tahu la org kmpg laen pggl ape.
kuih ini sgt SEDAP.
tapi tak tahu la kat jordan ade sagu ke tak.
kalau tak dek sagu,and tibe2 kempunan nak makan,macam mane???
sedih sebentar. T_T

ok,here goes the recipe.


Kuih Sagu @ Bronok

2 cawan sagu halus- basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula ( boleh lebih/kurangkan )
Pewarna yg disukai
Kelapa parut + sedikit garam

1. Didihkan air bersama gula
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan pewarna yg disukai, kacau sebati
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn butter/minyak
6. Setelah sejuk bolehlah dipotong2 dan digaulkan dgn kelapa parut 


Sangat senang kan resipi ni??
dan,inilah hasil air tangan aku.

sangat penat untuk mengacau sagu ini sehingga pekat.macam kacau dodol je.



bila dah sejuk,boleh la potong.




tadaaa!!yummy.delicious.marvellous.irresistible.and of course,edible.






jgn pelik ye,kuih ni kaler hijau.
biasenye jumpe kaler merah kan?
instead of using pewarna merah and esen rose,
i use pewarna hijau and daun pandan.[wangi sket.hehe]

sebab ade pewarna hijau je dlm peti ais,so kite gune ape yg ade je la..


p/s ; cuba ye,jgn x cube!nantikan episod masak-masak akan dtg.hehe






2 comments:

dR. zHaFiR al-MaLiziYyi said...

aiya....kali ni aku bukak siang2..nyesal aku...dah r kueh ni antara feveret r gak..takyah kunyah.telan tros..:P

`Izzati Idris said...

haha.
harap dpt bersabar ye.
lpas ni boleh la bukak lg siang2.
lebih byk post ttg masak2 akan menyusul.hehe